Ομιλία του Μέγα Βασίλειου για τους Άγιους Τεσσαράκοντα Μάρτυρες που μαρτύρησαν στη λίμνη της Σεβάστειας.

1.Πώς θα μπορούσε να υπάρξει κορεσμός από τη μνήμη των μαρτύρων σ’ όποιον τους αγαπά; Γιατί η τιμή στους γενναίους από τους συνδούλους τους αποδεικνύει την καλή διάθεση προς τον κοινό Κύριο. Μια κι είναι φανερό πως όποιος παραδέχεται τους γενναίους άνδρες, δεν θα παραλείψει να τους μιμηθεί σε παρόμοιες περιστάσεις.

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ 40 ΜΑΡΤΥΡΕΣ

Οι ταπεινοί άνθρωποι είναι δυσεύρετοι. Η εποχή μας δεν προσφέρεται γι'αυτούς. Μόνο οι υπερήφανοι εμφανίζονται και ρυθμίζουν τις τύχες των κοινωνιών. Γι'αυτό και δεν έχουμε ουσιαστική πρόοδο και ποιότητα ζωής. Όταν οι ταπεινοί είναι εκτοπισμένοι, πως να διατηρηθεί το φως; Και πως να υπάρχουν προσπάθειες βελτιώσεως της κοινωνίας και των επαγγελματικών χώρων. Ο Μέγας Βασίλειος λέει ότι ολόκληρη η ζωή του Χριστού μας παιδαγωγεί και μας οδηγεί στην ταπείνωση. Πολλοί όμως υποστηρίζουν ότι οι ταπεινοί άνθρωποι δεν μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία. Κάνουν λάθος, ωστόσο, γιατί στην ιστορία βλέπουμε το ακριβώς αντίθετο. Ο ταπεινός Χριστός και οι ταπεινοί Μαθητές του προσέφεραν τόσα πολλά στην κοινωνία. Αυτό είναι το κορυφαίο παράδειγμα, όχι όμως και το μοναδικό. Ο Άγιος μας, μιλώντας για την ταπεινοφροσύνη, μας προτρέπει να προσέξουμε την ταπεινή ζωή του Χριστού για να εκτιμήσουμε την αξία της υψοποιού ταπείνωσης.

ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ... ΑΣ ΜΙΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ

 Το μυστικό του πόθου του Θεού είναι συγκλονιστικό και σχεδόν ανέκφραστο στην πληρότητά του. Ωστόσο, εμείς οι κοσμικοί και νήπιοι στην πνευματική ζωή παρακολουθώντας τα όσα σημειώνει ο Μέγας Βασίλειος, συγκινούμαστε και ανησυχούμε, γιατί δεν έχουμε γευθεί κάτι παρόμοιο. Δεν πρέπει όμως να απογοητευόμαστε, γιατί ποτέ δεν είναι αργά. Μπορούμε από σήμερα να επιταχύνουμε τα βήματα στην πνευματική μας πορεία, βάζοντας νέους στόχους. Ας απολαύσουμε τον Άγιο μας:

ΟΤΑΝ Η ΨΥΧΗ ΠΟΘΕΙ ΤΟΝ ΘΕΟ

Η νηστεία είναι πρόσταγμα προφητικό

1. «Να σαλπίσετε, λέγει, κατά την πρώτη ημέρα του μήνα με την σάλπιγγα, καθώς και κατά την επίσημη ημέρα της μεγάλης εορτής σας» (Ψαλμ. 80, 4). Αυτό είναι πρόσταγμα προφητικό. Για μας δε από την σάλπιγγα πιο μεγαλόφωνο και από κάθε όργανο μουσικό πιο επίσημο, την αναμενόμενη εορτή των εορτών υποδηλώνουν τα αναγνώσματα (Ησ. 58, 4-6). Διότι εγνωρίσαμε την χάρη των νηστειών από τον Ησαΐα, που απέριψε μεν τον ιουδαϊκό τρόπο της νηστείας, την δε αληθινή νηστεία σε μας έδειξε. «Να μη νηστεύετε χάριν διαμάχης και έριδος», «αλλά να καταργήσεις κάθε σύνδεσμο αδικίας» (Ησ. 63, 6).

ΛΟΓΟΣ Α' ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ