ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ

Ο Εωσφόρος, που ήταν ο πρώτος όλων των αγγελικών Ταγμάτων, αυτός που ήταν ο ωραιότερος, δυνατότερος και λαμπρότερος, υπερηφανεύθηκε και πίστεψε ότι μπορεί να αντικαταστήσει τον Θεό και να στήσει τον θρόνο του υπεράνω του Θεού. Αυτό ήταν το αμάρτημά του. Υπερηφανεύθηκε! Επαναστάτησε εναντίον του Θεού και μαζί του παρέσυρε μεγάλο αριθμό αγγέλων, που με την πτώση τους μετατράπηκαν από φωτεινούς αγγέλους σε σκοτεινούς και από αγίους σε πονηρούς.

Ενώ έπεφταν άγγελοι εχοντας ως επικεφαλή τους τον Εωσφόρο και μεταβάλλονταν σε δαίμονες, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ συγκέντρωσε όλα τα επουράνια Τάγματα και φώναξε: «Πρόσχωμεν» και έπειτα αναφώνησε: «Στώμεν καλώς, στώμεν μετὰ φόβου Θεού» και αμέσως σταμάτησε η πτώση των Αγγέλων. Στην συνέχεια, οι άγιοι Άγγελοι, οι οποίοι στάθηκαν πιστοί προς τον Θεό, Τον δόξασαν με τον αγγελικό ύμνο: «Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ , πλήρης ο ουρανός και η γη της δόξης αυτού» . 

Η Σύναξη των Αρχαγγέλων και όλων των επουρανίων Αγγελικών Ταγμάτων αποτελεί Ιερὰ Παράδοση της Εκκλησίας μας και τιμάται στις 8 Νοεμβρίου.